Sıkça Sorulan Sorular

S.S.S.

Hangi araçlar LPG'ye dönüştürülebilir?

LPG sistemi, karbüratörlü, mekanik ve elektronik enjeksiyonlu olanlar ve turboşarjlı motorlar dahil olmak üzere her türlü benzinli motora monte edilebilir. LPG sistemi kurulumuna ilişkin tek kısıtlama, direkt enjeksiyonlu motora sahip bazı araçlardadır, bu araçların bazılarını dönüştürmek mümkün değildir. Direkt enjeksiyon motorlu bir arabanız varsa, deneyimli bir montajcıya aracınıza lpg montajı yapılıp yapılamayacağını sormanızı tavsiye ederiz.

Bir LPG sisteminin maliyeti nedir?

Maliyet, ikamet edilen ülkeye, motor tipine, seçilen sistemin tipine ve tanka bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bir fikir vermesi açısından, sıralı enjeksiyonlu araçların montaj maliyeti 1.000 – 1.500 TL civarında tutarken, yeni nesil direkt enjeksiyonlu araçların montaj maliyetinin 4.000 TL – 6.000 TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Fiyat teklifi için bulunduğunuz ildeki bayilerimizle görüşmenizi öneririz.

Ne kadar tasarruf edebilirim?

1 litre LPG'nin 1 litre benzinden yaklaşık %50 daha ucuz olduğunu ve lpg tüketiminin benzin tüketiminden yaklaşık %15 daha fazla olacağını varsayarsak, LPG'ye dönüştürülmüş bir araçla benzine göre %45 civarında tasarruf sağlayabileceğiniz söylenebilir.

LPG sistemleri güvenli midir?

Nedense insanlar LPG otomobillerinin güvenliği ile aşırı derecede ilgileniyorlar. Fakat şaşırtıcı olan şey, esasında LPG sisteminin aracın kendi orijinal benzin sistemine göre çok daha güvenli olduğu gerçeğidir. LPG tankı benzin deposundan yaklaşık 6 kat daha kalın olduğundan darbelere karşı tamamen dayanıklıdır. Bunun yanı sıra LPG sistemi çeşitli güvenlik cihazlarıyla donatılmıştır:

  • LPG tankını olası basınç artışlarının etkilerinden korumak için, yakıt ikmalini otomatik olarak %80 seviyesinde kesen bir multivalf,
  • Acil bir durumda gaz akışını tamamen kesen çeşitli solenoid valfler.


LPG’li araçların menzili nedir?

Bu, araca monte edilen LPG tankının kapasitesine bağlıdır, ancak örnek vermek gerekirse, 60 lt'lik bir tankın maksimum doluluk oranı, multivalfin %80 dolum sınırlama özelliği nedeniyle 48 lt olacaktır. Aracınızın ortalama LPG tüketiminin 100 km'de 10 lt olacağını varsayarsak, LPG ile yaklaşık 480 km'lik bir mesafe kat edebilirsiniz.

Aracıma LPG taktırırsam benzinde kullanmaya devam edebilir miyim?

LPG sisteminin kurulumundan sonra, araç Bi-Fuel (çift yakıtlı) hale gelir, yani hem gaz hem de benzinle çalışabilir. Bu şekilde, monte edilen gaz tankının kapasitesine bağlı olarak, aracın gidebileceği toplam menzil neredeyse iki kat artar.

Aracıma LPG sistemi taktırırsam, ayrıca benzin de doldurmam gerekir mi?

Otomobilin otomatik olarak gaza geçmeden önce genellikle benzinle çelıştığı göz önüne alındığında, tankınızda her zaman belirli miktarda benzin bulunması gereklidir. Günümüzün yeni nesil direkt enjeksiyonlu araçlarında, benzin deposu tamamen boş bırakılırsa, aracın benzin pompası ciddi zararlar görebilir, o nedenle bu tip araçlarda her zaman minimum çeyrek depo benzin bulundurmak zaruridir.

LPG aracımın performansını etkiler mi, motora zarar verir mi?

LPG aracınızın motoruna zarar vermez, tam tersi gaz benzine göre havayla daha iyi karıştığı için, silindirler içindeki yanma işlemi çok daha pürüzsüz ve daha temiz olur. LPG kullanımı motor aşınmasını azaltır, motor yağı ve bujiler daha uzun süre dayanır. LPG sistemi yeni nesil araçlarda çok küçük bir güç kaybına neden olur (yaklaşık% 2), ancak bu o kadar küçüktür ki sürüş sırasında fark edilmez. Dahası, turbo şarjlı motoru olan araçlarda LPG sistemi benzine göre araca güç kaybettirmek bir yana, daha fazla güç katar.

LPG tankı ne kadar yer kaplar?

Günümüzde en çok, aracın bagaj kısmında yedek lastik haznesine monte edilen simit şekilli tanklar tercih edilmektedir. Bu şekilde tank bagaj alanını kaplamaz, herhangi bir lastik patlaması durumunda ise, yedek lastik kullanmak yerine, özel tamir ve şişirme kitleri kullanılabilir. Bagajın içine silindirik bir tank takıldığında ise genellikle mevcut alanın %20-25'ini kaplar. Aracın dışına, şasinin altına simit şekilli bir tank takmak da mümkündür. Bu tür bir tankın montajı, ancak aracın en alt noktası ile zemin arasında 250 mm varsa mümkündür. Bu tip tanklar bir sac kaplama ile korunmalıdır.

Bir LPG sistemine ne tür bakımlar yapılır?

Sorunsuz ve uzun süreli çalışmayı garanti etmek için, sistemin her 10-20.000 km'de bir periyodik olarak, deneyimli bir montaj ustası tarafından kontrol edilmesi gerekir. Periyodik kontroller sırasında buhar ve sıvı fazlı LPG filtreleri değiştirilir, sistem olası bir gaz sızıntısına karşı taranır, tüm hortum ve boru bağlantıları kontrol edilir, gerekirse enjektör ve regülatör temizliği gerçekleştirilir vb.

Aracımın garanti dışı kalır mı?

Bir LPG sisteminin monte edilmesiyle araç garantiniz geçersiz sayılmaz. Bununla birlikte, araç üreticisi LPG sistemine bir garanti vermez (sistem kendileri tarafından monte edilmedikçe veya araç üreticisi tarafından yetkilendirilmiş markalar monte edilmediği sürece). LPG sisteminden kaynaklanan olası arızalardan dolayı aracın zarar gören parçaları da garanti dışı kalır.

Bir kaza durumunda LPG sistemine ne olur?

LPG tankı ve yakıt boruları çok sayıda güvenlik cihazıyla donatılmıştır. Borular hasar görürse veya motor çalışmıyorsa gaz akışı otomatik olarak durur. Araç alev alırsa, gaz deposu basıncı, deponun patlamasını ve daha fazla hasara neden olmasını önleyecek şekilde aşırı basıncı serbest bırakır. 

Yukarı